Als jij het woord yoga hoort, waar denk je dan aan? Zie je dan iemand op een mat die acrobatische houdingen ten toon spreidt? Zie jij dan een spierbundel voor jou? Wat is jouw idee van yoga?
Voor mij is yoga veel meer dan een rijtje houdingen die je doorwerkt. Yoga begint eigenlijk eens je van je matje stapt en je in het dagelijkse leven begeeft. Yoga in de volle betekenis van het woord helpt je om jouw ware natuur te vinden en om te zien hoe je geest daarvan wordt afgeleid. Je leert de dingen te zien zoals ze zijn en niet zoals je denkt dat ze moeten zijn. Yoga doe je niet om beter te worden, yoga doe je om je te kunnen meebewegen met de grote stroom. Als je je volledig kan overgeven dan voel je dat er maar 1 doel is in het leven en dat is: “Je hoogste meest waarachtige expressie van jeZelf als menselijk wezen te vervullen” (geleend van Oprah)
In mijn opleiding tot yogaleraar in Indie zagen we de 8 stappen van Patanjali die je dichter brengen bij je ware natuur. Onlangs werden die nog eens verduidelijkt door mijn “spiritueel leraar” waardoor het ook voor mij helderder werd. Graag deel ik die met jou:
- Hoe leef jij? Durf jij te zien dat er dingen in je leven niet kloppen? Hoe gedraag jij je als je alleen bent of als je samen bent met andere mensen? Durf jij echt te kijken en jouw levensstijl aan te passen aan wie je echt bent? (Yama)
- Heb jij zuivere gedachten? Is jouw ego de baas of kan je je ware natuur accepteren? Welke overtuigingen heb jij? Halen die jou weg bij je ware natuur of brengen die jou net dichter bij wie je bent? Je leert te accepteren dat je bent wie je bent en je wil niet meer anders of beter worden. (Niyama)
- Bewust ademen zorgt voor meer levenskracht energie (prana). Ademen haalt je uit je denken waardoor je beter in staat bent om te ervaren, om te beleven. Je wordt bewuster van de schoonheid om je heen (Pranayama)
- Heel bewust wekelijks, enkele keren per week of dagelijks op je mat stappen om enkele houdingen te doen toont je waar spanning in jouw lichaam zit. Het toont je ook waar jij nog niet luistert. Kies geen moeilijke of ingewikkelde houdingen maar houdingen aangepast aan jouw lichaam. Zorg ervoor dat de houdingen je dichter bij jouw ziel brengen en dat het niet jouw ego is dat yoga doet. (Asana)
- Na een tijd ga je verder en verder, dieper en dieper. Je wordt de observator van jouw leven. Je voegt geen verhaal toe en maakt geen drama van wat er in jouw leven voorbijkomt. Je ziet de les en gaat verder. (Pratyahara)
- Je leert je aandacht meer te richten. Je ziet de dingen voorbijkomen maar je oordeelt niet, je geeft er geen uitleg aan. De dingen zijn zoals ze zijn. Goed en slecht is uitleg die mensen eraan geven. Via gerichte aandacht en meditatie (een onderdeel van yoga) kan je zien waar je naartoe gaat. (Dharana)
- In een volgende stap trek je je helemaal terug in het Zelf. Er is geen afleiding meer. Je reikt uit naar het hoogste voor jou en alle mensen die jou omringen. Ook al is er veel beweging buiten jou, in jou is het rustig. (Dhyana)Als je al die stappen doorlopen hebt, kom je tot innerlijke vrede, vreugde en een totale tevredenheid met dat wat is. Dit is het uiteindelijk doel: je kan gewoon Zijn! (Samadhi)
Op papier lijkt dit allemaal heel makkelijk maar onze maatschappij, opvoeding en cultuur leert ons iets anders waardoor het soms eens door de modder ploeteren is om bij jeZelf te komen maar het is absoluut de moeite waard. Als jij jezelf de tijd en de ruimte geeft om de laatjes van jouw ziel te openen dan kan alles wat jij hebt opgeslagen in jouw lichaam en geest zich openbaren. Dan durf je echt te kijken wat er in jou nog kan veranderen. Dan zie je dat jij verantwoordelijk bent voor jouw leven. Jij bent de creator! Dan weet je dat wat jij hebt gecreëerd een energie is die aan je trekt om de lessen te leren waarvoor jij hier op aarde bent.
Heb jij de moed om door die modder te ploeteren? Om zo te komen bij je ware zelf? Om zo echte vreugde, totale tevredenheid en onvoorwaardelijke Liefde te vinden? Om te Leven ipv te overleven?
Ik stuur je alvast veel kracht, licht en liefde in verbondenheid!
Gudrun
Comments